De Wieringerstraat in Amstelveen werd door de politie afgezet na de liquidatie die eind 2021 plaatsvond.
De Wieringerstraat in Amstelveen werd door de politie afgezet na de liquidatie die eind 2021 plaatsvond. Politie.nl

Acht jaar cel en tbs geëist tegen 17-jarige verdachte van liquidatie in Amstelveen

24 november 2022 om 12:44 Misdaad

AMSTELVEEN Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 17-jarige verdachte van de huurmoord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Tegen een 21-jarige medeverdachte eiste het OM twintig jaar cel. Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden Meiri al geruime tijd hebben gevolgd.

Volgens het OM is de 17-jarige verdachte uit Amsterdam de schutter geweest, maar beide verdachten zijn even verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van het slachtoffer, meent het OM. De oudste verdachte nam de opdracht aan en fungeerde als chauffeur. Het OM vindt het noodzakelijk het volwassenenstrafrecht ook op de minderjarige verdachte toe te passen. De van de huurmoord verdachte jongen was ten tijde van de liquidatie 16 jaar oud. 

Op camerabeelden is te zien hoe de schutter met gestrekte arm op het slachtoffer afrent, het pistool in zijn hand. Hij zou zeven kogels hebben afgevuurd. Meiri werd er door drie geraakt. Hij bezweek kort na de moord in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De verdachte heeft geen enkele verklaring willen afleggen en beriep zich ook tijdens zijn berechting consequent op zijn zwijgrecht. De medeverdachte heeft in juli bij de politie bekend. Hij heeft de moordopdracht via Snapchat aangenomen, zo heeft hij verklaard. Hij werd een dag na de moord opgepakt. De toen nog 16-jarige jongen werd in januari opgepakt.

Itzhak Meiri zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij werd jaren geleden veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor de afpersing van zakenlieden. (ANP)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie