De oplichters maken vooral bij ouderen pinpassen, bankgegevens en geld afhandig.
De oplichters maken vooral bij ouderen pinpassen, bankgegevens en geld afhandig. Pixabay

Politie Amstelveen waarschuwt voor oplichting door nep-pakketbezorgers

2 april 2021 om 13:50 Misdaad

AMSTELVEEN Politieteam Amstelveen waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als pakketbezorgers van PostNL en vooral ouderen pinpassen, bankgegevens en geld afhandig maken. Volgens de politie zijn de afgelopen drie weken meerdere ouderen in Amstelveen geconfronteerd met deze zeer laffe oplichtingstruc.

Het slachtoffer wordt eerst gebeld door iemand die zich via de telefoon voordoet als pakketbezorger van PostNL. Hij geeft aan een pakketje te hebben, waar nog een klein bedrag voor openstaat. Een half uur later staat er iemand voor de deur in een PostNL-jas of soortgelijke kleding. Voor de betreffende bewoners voelt dit vertrouwd, omdat er eerst gebeld is en de jas van PostNL overeenkomt met de aankondiging. 

PINCODE INTOETSEN Vervolgens vraagt de bezorger de bankpas op een telefoon of een soort pinapparaat te leggen en de pincode in te toetsen. De betaling mislukt en de medewerker biedt aan om te helpen, waarop vaak de bankpas wordt afgegeven. Zonder dat het slachtoffer het doorheeft verwisselt de dader de bankpas van de bewoner met die van iemand anders. Ondertussen heeft de oplichter de pincode van het slachtoffer op z’n telefoon. Als de bewoner het pakket heeft aangenomen, blijkt hier vaak valse cadeaukaarten, een rol beschuit of een ander klein voorwerp te zitten.

MEERDERE AANGIFTES Er zijn bij politieteam Amstelveen meerdere aangiftes gedaan van deze oplichtingstruc. Bij enkele ouderen is duizenden euro’s buit gemaakt. “Wij zetten alles op alles om de daders hiervan op te sporen. Zo bekijken we camerabeelden in de omgeving en doen de collega’s van Forensische Opsporing hard hun best om sporen veilig te stellen. Daarnaast doen we buurtonderzoek en nemen wij direct bij de slachtoffers de aangifte op.

PostNL heeft de politie laten weten dat zij nooit om een pinbetaling aan de deur vragen tenzij dit vooraf is afgesproken door bezorgers van Extra@Home. Dit gaat dan om installatie en bezorging van bijvoorbeeld een wasmachine. 

De politie vraagt alle Amstelvers om alert te zijn en wat oudere buren, opa en oma of kennissen te waarschuwen. ‘We kunnen ons voorstellen dat slachtoffers zich soms schamen. Wij zullen de slachtoffers echter altijd opvangen, ondersteunen en advies geven om herhaling te voorkomen,’ aldus politie Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie