Afbeelding
Politie

Verdachten achter darknet webshop Dutchmasters aangehouden, ook inval in Amstelveen

28 januari 2021 om 11:30 Misdaad

AMSTELVEEN De Landelijke Eenheid van de politie heeft dinsdag bij invallen op elf locaties zes personen aangehouden die verdacht worden achter de darknet webshop DutchMasters te zitten. Ook in Amstelveen werd huiszoeking gedaan. DutchMasters hield zich op het darknet bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van DutchMasters wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s.

Het onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid naar DutchMasters begon in augustus 2019. De politie kwam DutchMasters op het spoor via de in mei 2019 ontmantelde markt WallStreet Market waarop illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten werden aangeboden. Op basis van de grootte en de tijd dat webshop actief was, bleek DutchMasters één van de grote verkopers: de drugs van deze webshop gingen via postpakketbedrijven de hele wereld over.

ONDERZOEK Het politieonderzoek richtte zich op het neerhalen van de online verkoper DutchMasters, het identificeren van de personen erachter en het ontnemen van het crimineel verdiende vermogen. De rechercheurs en cyberspecialisten van de Dienst Landelijke Recherche combineerden het bewijs tegen DutchMasters uit zowel de digitale als de analoge wereld. Op deze manier konden de verdachten worden geïdentificeerd.

Speciale interventieteams vielen dinsdag binnen op elf locaties, onder meer in Amsterdam, Diemen, Almere en Amstelveen. Zes verdachten zijn daarbij aangehouden, onder wie een moderator en een postbezorger. Het gaat om mannen en een vrouw in de leeftijd van 33 tot en met 51 jaar, uit Amsterdam, Diemen en Assendelft.
Verschillende goederen zijn inbeslag genomen waaronder een hoeveelheid geld, dure horloges, een Porsche, verschillende gegevensdragers en verdovende middelen.

CRIMINELE ACTIVITEITEN DutchMasters wordt in verband gebracht met diverse criminele activiteiten. Zo werd er in september 2020 een distributielijn voor XTC en andere harddrugs ontdekt. Drie verdachten die zich bezighielden met het verpakken, labelen en verzenden werden opgepakt. Wereldwijd bleken er in drie maanden tijd via deze distributielijn ten minste 135 pakketten van 5.000 XTC-pillen te zijn verspreid. Verder werd er, ook in september 2020, een XTC-lab in Maartensdijk ontmanteld en werden bij huiszoekingen in Uithoorn en Maarssen twee mannen van 36 en 50 jaar aangehouden. Vermoedelijk heeft DutchMasters sindsdien geen XTC meer geleverd, meldt de politie. Met de ontmanteling van dit lab lijkt de productie van XTC door Dutchmasters te zijn stilgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie