Afbeelding
Politie.nl

Slachtoffer babbeltruc ‘bankmedewerker’ krijgt argwaan, verdachte aangehouden

9 februari 2024 om 14:42 Misdaad

AMSTELVEEN Politie Amstelveen heeft op 30 januari een verdachte van een babbeltruc aangehouden. Dat gebeurde nadat het slachtoffer uit de wijk Keizer Karelpark argwaan had gekregen, en de familie te hulp had geroepen, die de politie alarmeerde. De verdachte had zich voorgedaan als een ‘bankmedewerker’ die een pinpas op kwam halen.

Het slachtoffer had een telefoontje gekregen van een zogenaamde medewerker van de bank met de (niet kloppende) mededeling dat er een groot bedrag van haar rekening was afgeschreven. De medewerker gaf aan het slachtoffer aan dat de pinpas moest worden uitgelezen naar aanleiding van de transactie, maar dit moest wel op het hoofdkantoor worden gedaan. Ook wilde de zogenaamde medewerker de kleur van de pinpas weten en moest de pincode worden ingesproken. Vervolgens zou het slachtoffer haar pinpas in een enveloppe moeten doen en zou iemand van de bank deze komen ophalen bij haar thuis. De medewerker die de pas zou komen ophalen, zou een ophaalcode vertellen bij de woning, die het slachtoffer ook heeft gekregen. Op deze manier zou het allemaal moeten kloppen.

VERDACHTE VERRAST

Het slachtoffer kreeg na het telefoontje en het inspreken van de pincode echter argwaan en heeft familie hiervan op de hoogte gesteld, die direct naar de woning van de melder zijn gekomen. Op het eerder afgesproken tijdstip kwam een ‘bankmedewerker’ aan de deur om de pinpas op te halen. Die werd echter verrast door de aanwezigheid van de familie en ging er rennend vandoor. Hierop is de familie achter de persoon aangerend de openbare weg op, waar de politie klaarstond om de verdachte aan te houden. Die kon ingerekend worden nadat er een korte achtervolging te voet had plaatsgevonden.

Politieteam Amstelveen spreekt van op haar Facebookpagina van een hele mooie samenwerking tussen de melder, familie van de melder en de politie. De politie wijst er ook op dat een bank nooit  om inloggegevens of pincodes zal vragen. ‘Ook komen wij als politie je pinpas niet ophalen. Bij verdachte activiteiten zal de bank je rekening blokkeren,’ aldus de Politie Amstelveen.

Op zaterdag 3 februari heeft de politie in een andere zaak een 18-jarige man uit Amstelveen op heterdaad aangehouden na een melding van bankpasfraude in Heiloo. Een 65-jarige vrouw UIT DIE plaats had de politie ingeschakeld nadat zij het vermoeden had dat ze werd opgelicht. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie