Afbeelding
Pixabay, Sergey Gorbachev

Van het aardgas af lastig in deel Amstelveense wijken

2 november 2020 om 13:00 Wonen

AMSTELVEEN Het blijkt heel moeilijk om sommige wijken in Amstelveen op een betaalbare manier van het aardgas af te krijgen. Dat verklaarde wethouder Floor Gordon in een raadscommissie waarin gesproken werd over de zogeheten ‘energietransitie’, oftewel het energieneutraal maken van woningen.

“Aan het begin van deze collegeperiode hebben we afspraken gemaakt over wat we tot 2030 en 2040 willen bereiken,” zei Gordon. ”Gaandeweg blijkt dat de ambities van toen niet meer reëel zijn. Voor sommige wijken zijn er de komende tien, vijftien jaar geen technieken voorhanden om iedereen daar op betaalbare wijze van het gas af te halen. Op sommige plekken kan een warmtenet komen en er zijn ook wijken waar je met warmte-koude-opslag in de bodem uit de voeten kan. Maar er zijn ook wijken waar de woningen dusdanig slecht geïsoleerd zijn dat je met warmte-koude-oplossingen zoveel moet investeren in isolatie dat het voor bewoners zeer kostbaar wordt.”

Binnen een maand presenteert het college een document over hoe het er in Amstelveen voorstaat met de transitie. Dat gaat dan over vragen als: hoe de transitie voor iedereen betaalbaar te maken, de timing en ook wat Amstelveen kan leren van ervaringen in andere gemeenten waar de energietransitie niet zo goed verloopt. “Want we willen het goed doen,” aldus Gordon. “2021 staat voor een belangrijk deel in het teken van: hoe gaan we dit aanpakken?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie