Afbeelding
Pixabay

Starterslening van één naar maximaal vijf per jaar

9 september 2020 om 17:10 Wonen

AMSTELVEEN College en raad willen de zogeheten ‘starterslening’ nieuw leven inblazen. Doel ervan is starters op de woningmarkt te helpen gemakkelijker een eigen huis te kopen. 

De starterslening is een aanvulling op de eerste hypotheek. De regeling bestaat al geruime tijd. In de jaren 2008-2017 werden gemiddeld 24 leningen per jaar verstrekt. In 2018 en 2019 waren dat er nog slechts twee en één. Volgens Harmen van der Steenhoven (D66) is er onvoldoende communicatie over de starterslening, zodat het bestaan ervan onvoldoende bekend is. 

Volgens wethouder Rob Ellermeijer is de daling echter vooral het gevolg van veranderde marktomstandigheden en het feit dat onder de huidige voorwaarden maar weinig mensen in aanmerking komen. Het college wil de voorwaarden aanpassen, zodat er meer kanshebbers zijn. Overigens blijft de ambitie bescheiden: de komende tijd naar maximaal vijf leningen per jaar. 

Michel Becker (AVA) wil dat de leningen ten goede komen aan mensen die al in Amstelveen wonen, bijvoorbeeld onderwijzers en verpleegkundigen, en niet aan mensen van elders. Volgens Ellermeijer komen Amstelveners ook als eerste in aanmerking hiervoor. Lukt dat niet, dan kunnen bijvoorbeeld mensen die in Amstelveen werken maar elders wonen een beroep doen op de regeling. De raad steunt het collegevoorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie