De Ouderkerkerplas vorig jaar.
De Ouderkerkerplas vorig jaar. Naomi Heidinga (Archief)

Kwaliteit zwemwater neemt af door tropisch weer

5 augustus 2020 om 15:40 Recreatie

AMSTELVEEN Wie tijdens deze warme dagen verkoeling zoekt bij de zwemplassen, wordt door Groengebied Amstelland gewaarschuwd om de zwemwaterkwaliteit goed in de gaten te houden. De verwachting is dat de zwemwaterkwaliteit door het warme weer afneemt en mogelijk waarschuwingen worden afgegeven. 

De provincie Noord-Holland houdt de situatie in de recreatieplassen scherp in de gaten en geeft zo nodig een negatief zwemadvies op zwemwater.nl. Dit advies wordt ook altijd gecommuniceerd op de borden bij de recreatieplassen zelf.

BLAUWALG EN BOTULISME De zwemwaterkwaliteit verslechtert doordat blauwalg en botulisme zich snel verspreiden in ondiep water dat opwarmt. Blauwalg is een bacterie die een drijflaag met voor mensen giftige toxines op het water vormt. Botulisme doodt vogels en vissen. Mensen kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die met botulisme zijn besmet.

MINDER DIEPE ZWEMPLASSEN De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) maakte gisteren bekend dat door het zeer droge voorjaar het aantal zwemplassen minder diep is dan anders. Ook staat er weinig stroming. Dat zijn de voornaamste redenen waarom op dit moment blauwalg en botulisme toenemen in de Nederlandse zwemplassen.

ZWEMLOCATIES Bij zwemlocaties in de omgeving van Amstelveen is op het moment van schrijven nog geen zwemwaarschuwing afgegeven. De officiële zwemlocaties, zoals de zwemvijver in het Amsterdamse Bos, de Westeinderplassen en het Oosterbad bij Aalsmeer zijn bij recente controles in orde bevonden. Ook in de Ouderkerkerplas kan nog gewoon gezwommen worden. Bij het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp geldt wel een zwemwaarschuwing, hier zit blauwalg in het water.

Voor de actuele situatie voor deze en andere zwemstranden, kijk op www.zwemwater.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie