Het oorspronkelijke bouwplan telde vijf bouwlagen. Intussen zijn dat er vier.
Het oorspronkelijke bouwplan telde vijf bouwlagen. Intussen zijn dat er vier. Startnotitie Gemeente Amstelveen

Meerderheid raad achter bouwplan Van Montpensierlaan

5 december 2020 om 14:03 Politiek

AMSTELVEEN Een raadsmeerderheid steunt het bouwplan voor een achttien woningen tellend appartementencomplex aan de Charlotte van Montpensierlaan 2a. Het CDA komt in de raadsvergadering van 16 december, wanneer een definitief besluit valt over de startnotitie voor het project, met een motie om eerst een alternatief ontwerp van omwonenden te bestuderen.


Dat bleek donderdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). Op de plek waar het gebouw moet verrijzen, staat nu een kantoor van twee bouwlagen. De bedoeling is dit te slopen en er een appartementengebouw voor in de plaats te zetten. Oorspronkelijk wilde de ontwikkelaar een gebouw van vijf bouwlagen. Dit is later, na kritische reacties uit de buurt, teruggebracht naar vier bouwlagen.


TE HOOG Omwonenden, die zich verenigd hebben in de Stichting Erfgoed Elsrijk, vinden vier bouwlagen in hun buurt vol eengezinswoningen alsnog te hoog en presenteerden in de commissie een alternatief met drie bouwlagen, waarin het aantal woningen van achttien gehandhaafd blijft. Al mag wat betreft Jan de Jong, bestuurslid van de stichting, het kantoor ook gewoon blijven: “Het huidige pand ligt mooi verscholen tussen de bomen en past goed in de omgeving. Het is geschikt voor één huurder, maar het kan ook meerdere huurders onderdak bieden.”
De bewoners vrezen met de komst van een flat meer verkeersdrukte en verlies van groen en vonden dat zij niet goed geïnformeerd zijn en onvoldoende betrokken bij het project. “Er is geen dialoog geweest,” aldus Jaap Hoogland, penningmeester van de stichting. Paul Paris van de Vereniging Historisch Amstelveen vroeg aandacht voor de historische waarde van het kantoorpand: “Het KLM-hoofdkantoor wordt wél een monument. Waar is het historisch besef gebleven?”


GEEN STEUN Van de coalitiepartijen kregen de omwonenden geen steun. Raadslid Tawros Aslanjan (D66) kon zich erin vinden dat de initiatiefnemer van het project bereid is geweest terug te gaan van vijf naar vier bouwlagen. “Maar bij drie bouwlagen worden het duurdere woningen die niet meer vallen in het middensegment. Wij willen juist woningen in dat segment.” Arjan Gerritsen (VVD) vond het een goed plan en wees er op dat een gebouw met vier bouwlagen beslist geen torenflat wordt. Arnout van den Bosch (PvdA) sprak van ‘een relatief klein bouwproject’ dat voldoet aan de gemeentelijke eisen. Hij toonde zich tevreden met de 50 procent middeldure woningen, al erkende hij: “Het kan altijd beter.”


SOCIALE HUURWONINGEN Cheimaa Aouni (GroenLinks) en Patrick Adriaans (SP) pleitten, net als bij eerdere projecten in Amstelveen, voor sociale huurwoningen op deze plek, omdat duurdere woningen in de wijk al overheersen. Maar volgens Aslanjan kan dat alleen als je juist verder de hoogte ingaat.
Pier Rienks (CDA) vond hoogbouw op deze plek niet passen. “Er komen nu appartementen van 900 euro in de maand, plus servicekosten. En daar krijg je dan 49 vierkante meter voor. Gezinnen hebben daar niets aan.” Rienks wilde alsnog onderzocht hebben of er niet een gebouw van drie lagen kan komen, zoals de omwonenden voorstellen. Hij kondigde voor de komende raadsvergadering een motie van deze strekking aan. Gonnie van Rietschoten (AVA) merkte op dat door de keuze voor vier bouwlagen de woningen al duurder geworden waren dan in het oorspronkelijke plan. Ook zij wilde het alternatief van de bewoners een kans geven, evenals Pieter Monkelbaan (BBA).


PLANPROCES Wethouder Floor Gordon zei over het betrekken van bewoners bij bouwplannen dat de gemeente werkt aan aanpassing van het hele planproces hiervoor, gezien de kritiek die hierover telkens oplaait. Daar hebben omwonenden van dit project nu nog niet zoveel aan, maar volgens Gordon heeft de informatie over het plan voor de Van Montpensierlaan genoeg mensen bereikt: “Er is zorgvuldige participatie en inspraak geweest, zaken als bouwhoogte en verkeersdruk zijn allemaal meegenomen en de initiatiefnemer heeft het plan aangepast, en daar ben ik blij om. Overigens voldeed het oorspronkelijk plan al wel aan de regels van de gemeente.”
Volgens Gordon blijft het groen op de gemeentegrond behouden. Groen op het perceel zelf, dat geen gemeentegrond is, blijft zoveel mogelijk behouden. “Eerder zou al het groen op het eigen terrein verdwijnen, maar ik ben blij dat dit toch een plek gekregen heeft in het plan,” zei Gordon. “De gemeente heeft echter geen middelen om behoud van groen op het terrein af te dwingen.” Wat Gordon betreft ligt er een mooi plan, dat goed is om mee verder te gaan. Zij wees er verder op dat het plan al een flinke vertraging heeft opgelopen door de aanpassing van het ontwerp.


René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie