Raadslid GroenLinks Stieneke Kruijer.
Raadslid GroenLinks Stieneke Kruijer. GroenLinks

GroenLinks Amstelveen wil basisbanen en pleit voor experimenteren met basisinkomen

4 december 2020 om 11:00 Politiek

AMSTELVEEN De coronacrisis heeft veel veranderd op het gebied van werkgelegenheid. Vorig jaar lagen de banen voor het opscheppen, op dit moment worden veel mensen ontslagen en het eind is waarschijnlijk nog niet in zicht. Volgens GroenLinks Amstelveen is nu de tijd om alternatieve oplossingen te omarmen. In andere gemeenten worden al langer experimenten rond werk in de praktijk gebracht. Amstelveen moet durf tonen en alternatieve oplossingen inzetten, vindt de partij.

Raadslid GroenLinks Stieneke Kruijer: “Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het in deze tijd haast onmogelijk om een betaalde baan te vinden. Die mensen ontvangen een uitkering en krijgen doorgaans tijdelijke re-integratietrajecten aangeboden. Laten we banen creëren met werk dat anders niet gebeurt en in plaats van een uitkering een salaris betalen. Je geeft mensen daarmee zekerheid en eigenwaarde.” In een aantal plaatsen in Nederland bestaan al basisbanen. Veel gemeenten zijn nog huiverig voor de kosten, maar onderzoek wijst uit dat de opbrengsten, onder andere minder zorgkosten van de deelnemers, groot zijn, meldt GroenLinks.
Een ander experiment waar de partij in de afgelopen commissievergadering voor heeft gepleit is een proef met een soort basisinkomen, de zogenaamde regelarme bijstand. Dat wil zeggen dat mensen een uitkering krijgen maar minder strenge regels opgelegd krijgen.
Kruijer: “Door de coronacrisis heeft een aantal mensen die nu bij de gemeente voor financiële hulp aankloppen, baat bij een alternatieve aanpak. Meer vrijheid, geen strikte sollicitatieplicht en mogelijkheid om (kleine) bedragen bij te verdienen, zonder dat je meteen wordt gekort. In de gemeenten waar dit al toegepast wordt, blijkt dat op deze manier de kans op het vinden van werk wordt vergroot.”
Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen. Over je eigen grenzen kijken en durf tonen. Dat is wat GroenLinks aan het college vraagt. De fractie wil in de raadsvergadering van 16 december over dit onderwerp moties indienen en hoopt op steun van andere partijen en van het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie