Ruud Kootker (BBA)..
Ruud Kootker (BBA).. René de Leeuw

Burgerbelangen Amstelveen voelt zich op verkeerde been gezet door college

24 oktober 2020 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN Burgerbelangen Amstelveen ((BBA)  is ontstemd over de voorbereiding van de begroting voor 2021 door het college van B en W. Volgens BBA zijn vooral de oppositiepartijen daarbij op het verkeerde been gezet. Het college had de gemeenteraadsfracties om ideeën gevraagd voor de begroting voor komend jaar, maar had daarbij uitdrukkelijk aangegeven dat de financiële ruimte zeer beperkt is. Nieuwe uitgaven konden wel plaatsvinden als daar oude uitgaven voor worden ingeleverd. Tot verbazing van BBA-fractievoorzitter Ruud Kotker heeft het college nu echter zelf voor meer dan 63 miljoen euro aan incidentele uitgaven in de begroting opgenomen,  

Verder verbruikt het college volgens Kootker in de voorgestelde begroting het overgrote deel van de extra 22 miljoen opbrengst van de Eneco-gelden en slaat het een deuk in de reservepositie van de gemeente. “De structurele uitgaven worden weliswaar beperkt, maar daar staat dan tegenover dat er geld geleend gaat worden en de lasten naar de toekomst worden doorgeschoven.”

DOORSCHUIVEN Volgens BBA meet het college met twee maten, omdat het zelf niet met bezuinigingen komt terwijl dat wel van de raadsfracties werd gevraagd. ‘Verder dan de constatering dat het college een traject van begrotingsdoorlichting gaat opstarten, komt het niet. En dat terwijl al in 2018 duidelijk was dat de structurele begrotingsruimte zeer beperkt zou zijn. BBA heeft daar tot vervelens toe op gewezen.’ Volgens Kootker lijkt het erop lijkt dit college zijn eigen partijpolitieke ambities in deze raadsperiode (2018-2022) wil realiseren en de lasten doorschuift naar een nieuwe raadsperiode.

GEEN RAADSBREED OVERLEG De gang van zaken steekt Kootker omdat het college vorig jaar aan de gemeenteraad had toegezegd raadsbreed overleg te voeren om te bespreken aan welke knoppen gedraaid zou kunnen worden om een toekomstig en bestendig financieel beleid voor Amstelveen zeker te stellen. Dat overleg heeft niet heeft plaatsgevonden. ‘Wel kiest het college ervoor met sparen vooraf te stoppen (reserves verdwijnen), te “betalen tijdens gebruik” (schulden aangaan), bezuinigingen achterwege te laten en de OZB ( het stokpaardje van de VVD) onbesproken te laten.’

Nadat het coronavirus zijn intrede had gedaan, is door Burgerbelangen Amstelveen ook nog het voorstel gedaan raadsbreed een plan van aanpak en een uitvoeringsprogramma te maken. Dat werd afgewezen door B en W. “Niet een college dat op zoek gaat naar een zo groot mogelijk draagvlak in de raad, maar een college dat gedijt op de beperkte meerderheid aan zetels in de raad,” stelt Kootker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie