Wethouder Herbert Raat (Financiën)
Wethouder Herbert Raat (Financiën) René de Leeuw

Amstelveen stopt met ‘sparen vooraf’, geld is nu mede nodig vanwege coronacrisis

9 oktober 2020 om 12:30 Politiek

AMSTELVEEN Het college van B en W van Amstelveen wil stoppen met ‘sparen vooraf’ om toekomstige grote uitgaven te kunnen financieren. Deze reserve werd begin 2018 ingesteld, maar volgens wethouder Herbert Raat (Financiën) is nu een nieuwe aanpak voor investeringen nodig. Hierover werd al langer gesproken, maar de directe aanleiding om deze stap te zetten is de coronacrisis. De gemeenteraad besloot eerder om 15 miljoen euro apart te zetten in het Lokaal Coronafonds. Om daarnaast investeringen te kunnen blijven doen in onder meer wijkcentra, scholen en het zwembad, wordt het benodigde geld voortaan niet uit de gemeentelijke spaarpot gehaald, maar afbetaald in de jaren dat de voorziening wordt gebruikt.

Deze plannen zijn opgenomen in de ontwerp-gemeentebegroting voor 2021 die het college van B en W vrijdag heeft gepresenteerd. De coronacrisis zorgt daarbij voor veel onzekerheid. “Alles is onzeker. We hebben veel zaken nog niet scherp en moeten uitgaan van aannames. Blijven bedrijven overeind, wat gebeurt er met de KLM en wat betekent het voor de hele economie? Maar ondertussen gaan we wel gewoon door met leven en moet bijvoorbeeld ook het afval gewoon opgehaald worden,” geeft wethouder Raat als voorbeeld.

SCHULDHULPVERLENING Aanpak van de gevolgen van de coronacrisis voor inwoners en bedrijven krijgt ook in 2021 de hoogste prioriteit. De gemeente kiest onder meer voor  een sterke uitbreiding van de schuldhulpverlening om bewoners die vanwege de coronacrisis in de schulden zijn geraakt daar weer uit te helpen. Daarnaast wordt het Werkplein uitgebreid om het groeiend aantal bewoners dat zonder werk zit te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan of opleiding. Vanwege de coronacrisis gaat de gemeente ook meer omscholingsmogelijkheden aanbieden naar beroepen waar vraag naar is, zoals in de zorg. Voor het versterken van schuldhulpverlening en bemiddeling naar werk en opleiding maakt de gemeente 3 miljoen euro vrij.

HOOGNODIG In de begrotingsvoorstellen is verder gekeken naar wat voor de korte termijn hoognodig en belangrijk is voor Amstelveen om door te laten gaan. Dit heeft concrete dekking gekregen. Er is gekozen voor terughoudendheid wat betreft structurele uitgaven. Er is daarnaast 63 miljoen euro vrijgemaakt voor incidentele uitgaven om flexibel te kunnen handelen. Het gaat om een breed, gevarieerd pakket. Grote posten in de begroting zijn jeugdzorg, onderwijshuisvesting en uitbreiding van zwembad De Meerkamp. 

JEUGDZORG De kosten voor jeugdzorg zijn volgens Raat net als in andere gemeenten met miljoenen opgelopen. In 2015 heeft het Rijk de jeugdzorg overgedragen aan gemeenten en tegelijkertijd een flinke bezuiniging op het budget toegepast. Sindsdien zien bijna alle Nederlandse gemeenten jaarlijks de kosten van de specialistische jeugdhulp stijgen. Zo ook de gemeente Amstelveen. De kosten stegen van bijna 15 miljoen in 2018 naar meer dan 18 miljoen in 2020. 

ZWEMBAD Het bedrag dat voor onderwijshuisvesting is gereserveerd is met name bestemd voor renovatie van het oude gedeelte van het KKC. Daar moet ook een nieuwe sporthal annex gymvoorziening komen, die tevens ter vervanging dient van de sporthal bij De Meerkamp. Die moet weer plaatsmaken voor uitbreiding van het zwembad. “Uitbreiding van zwemwater is onder meer nodig vanwege het tekort aan capaciteit voor zwemlessen. Veel ouders moeten voor zwemles voor hun kinderen uitwijken naar andere gemeentes. Dat is een basisvoorzieningen die hier in Amstelveen geregeld moet worden,” stelt Raat.  

STEDELIJKE VERNIEUWING De reeds opgebouwde reserve ‘Sparen vooraf” krijgt een nieuwe invulling als reserve Stedelijke vernieuwing. Deze reserve heeft nu een omvang van circa 9,6 miljoen euro met een jaarlijkse aanvulling die afloopt van 2,8 miljoen in 2021 naar een structureel niveau van 1 miljoen per 2024. De reserve is bedoeld om de leefbaarheid te verbeteren in verouderde wijken door de woningvoorraad te verbeteren en te investeren in de openbare ruimte en voorzieningen. “Wij zien kansen om in naoorlogse wijken of buurten van voor 1975 de leefbaarheid te verhogen in samenhang met de energietransitie en het herinrichten van de openbare ruimte waarbij rekening wordt gehouden met de klimaatverandering,” vertelt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke ordening en duurzaamheid). “Als we dit in samenhang willen doen met een kwaliteitsimpuls voor de buurt, dan zijn gemeentelijke regie en investeringen essentieel.” In de cijfers is ook een bijdrage van 7 miljoen opgenomen om de onrendabele top van de ontwikkeling van het verouderde bedrijventerrein Legmeer naar een duurzame woonwijk met woningen voor alle inkomens mogelijk te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie