De raad keert terug in de raadzaal maar wel met speciale voorzieningen.
De raad keert terug in de raadzaal maar wel met speciale voorzieningen. René de Leeuw

Politiek keert terug in raadzaal

10 september 2020 om 11:55 Politiek

AMSTELVEEN De politiek is terug in de raadzaal. Vonden vergaderingen in de coronaperiode voor het zomerreces plaats via internet, waarbij de raadsleden thuis zaten, dinsdagavond was de eerste commissievergadering weer in de raadzaal. Maar wel met speciale voorzieningen. 

“Er zijn wat ongemakken,” zei voorzitter Paul Feenstra aan het begin van de vergadering. “We houden strikt de anderhalve meter afstand aan en de zaal blijft gesloten voor pers en publiek.” Ook het binnengaan en verlaten van de zaal vergt een behoedzame aanpak. De raadsleden zitten normaal met hun allen in een grote zeshoek. Dat gaat nu anders. Alleen de woordvoerders voor een bepaald onderwerp nemen plaats aan de zeshoek, de overige commissieleden zitten op de publieke tribune. Zodra een nieuw onderwerp aan de orde komt, dan wisselen woordvoerders van plaats. 

De eerste vergadering verliep prima op deze manier. Op 23 september vergadert ook de voltallige raad op deze wijze. Dat vergt iets meer maatregelen dan voor een raadscommissie, omdat er in de hele raad meer raadsleden zitten. Maar woordvoerders blijven zo nodig van plek wisselen tussen zeshoek en tribune en om te stemmen hoeft niet iedereen aan de zeshoek te zitten, dat kan ook vanaf de publieke tribune. Sommige gemeenten hebben ervoor gekozen voor raadsvergaderingen uit te wijken naar andere accommodaties, bijvoorbeeld sporthallen. “Dat hebben wij ook overwogen,” aldus plaatsvervangend griffier Mariska Steinz. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het op deze manier in eigen huis te doen.” Wie de vergaderingen wil volgen, kan dit doen via de streaming op amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie