De nieuwe kinderraad met op de voorgrond de nieuwe kinderburgemeester Elina (met blauwe jurk en witte gympen). Achter de kinderraad wethouder Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens.
De nieuwe kinderraad met op de voorgrond de nieuwe kinderburgemeester Elina (met blauwe jurk en witte gympen). Achter de kinderraad wethouder Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens. Anko Stoffels

Elina van Piet Heinschool gekozen als nieuwe kinderburgemeester

27 augustus 2020 om 09:55 Politiek

AMSTELVEEN Tijdens de eerste bijeenkomst van de nieuwe Amstelveense kinderrraad voor het schooljaar 2020-2021 is woensdagmiddag een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Uit een groep van zestien kandidaten van verschillende basisscholen koos de jury Elina als de nieuwe kinderburgemeester. Vanwege de privacywetgeving heeft de gemeente haar achternaam niet bekendgemaakt. Elina zit op de Piet Heinschool in groep 7. 

De keuze werd gemaakt tijdens de eerste zitting van de nieuwe kinderraad 2020-2021. De kinderburgemeester werd vanuit de kinderraad gekozen.  De jury bestond, naast juryvoorzitter Frank Berkhout, uit raadsleden Ewa Petiet (BBA) en Sandra van Engelen (CDA), hoofdredacteur Amstelkidskrant Marloes Smit en Lieuwe, de kinderburgemeester 2019-2020. 

Juryvoorzitter en wethouder Frank Berkhout (Jeugd) licht de keuze voor Elina toe: “Het was een lastige maar unanieme keuze. Elina sprong er echt uit. Ze is heel enthousiast en zit vol ideeën. Verder is het een dame met pit en duidelijke standpunten. Ik kijk er naar uit om dit jaar met haar op pad te gaan.”

De kandidaten moesten een aantal selectierondes doorlopen. Zo moesten ze hun ideeën voor het voetlicht brengen bij de jury, werd er een fotoshoot gedaan, knipten ze een lintje door en werd er met elkaar gebrainstormd over het nieuwe thema van de kinderraad. Dat nieuwe thema is ‘gelijkheid’ geworden.

De echte burgemeester Tjapko Poppens kwam ook even langs om met de kinderraad kennis te maken. Hij vroeg de kinderen naar hun ideeën en vertelde dat het belangrijk is dat de kinderraad de kinderburgemeester helpt en een beetje in de gaten houdt. Net zoals de gemeenteraad dat bij hem doet. Op de eerste raadsvergadering van 23 september zal hij de nieuwe kinderburgemeester officieel installeren. Elina krijgt dan haar eigen ambtsketen.

De kinderburgemeester is het gezicht van de kinderraad en vervult ceremoniële taken, zoals het doorknippen van een lintje of het overhandigen van een boek tijdens de kinderboekenweek. De kinderburgemeester werkt ook samen met burgemeester Tjapko Poppen en ontvangt met hem bijvoorbeeld Sinterklaas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie