Het nieuwe Hermann Wesselink College is nog in aanbouw.
Het nieuwe Hermann Wesselink College is nog in aanbouw. Eddie

HWC moet gymzalen delen

22 november 2020 om 11:40 Overig

AMSTELVEEN Het Hermann Wesselink College moet de gymzalen die bij het nieuwe schoolgebouw worden neergezet, ook openstellen voor andere gebruikers. De raad heeft unaniem een GroenLinks-motie ingediend en aangenomen waarin staat dat dit zo moet gebeuren.

De gemeente gaat voor 3,7 miljoen euro gymzalen neerzetten bij de school en ook van dit geld de buitenruimte rond het gebouw inrichten. In het collegevoorstel was het gebruik van de zalen de verantwoordelijkheid van alleen de school zelf, maar omdat het inmiddels gewoonte is dat ruimten van scholen ’s avonds en in weekenden ook voor anderen worden opengesteld, vindt de raad dat dit ook bij de gymzalen van het HWC moet gebeuren, bijvoorbeeld voor sportverenigingen of buurtactiviteiten.

MOOIE ZALEN “Er worden in Amstelveen mooie scholen gebouwd, met mooie gymzalen en wat is er dan mooier dan dat die zalen ook een rol voor verenigingen kunnen vervullen,” aldus GroenLinks-raadslid Ilika Polderman, die de motie indiende. De bedoeling is voor de verhuur Amstelveen Sport in te schakelen, dat voor het verhuren van sportaccommodaties een uitgebreid netwerk heeft.

Saloua Chaara (D66) stelde voor dat de gymzalen niet alleen door verenigingen te laten gebruiken, maar bijvoorbeeld ook voor laagdrempelige sportactiviteiten voor kinderen uit de buurt. Marina Casadei (SP) voegde daar aan toe dat dit ook kan voor ouderen uit de omgeving: “Die sporten nu vaak in oude, aftandse zaaltjes, het zou mooi zijn als ze straks in de mooie nieuwe zalen terechtkunnen.”

IN GESPREK Wethouder Frank Berkhout zei dat het college de motie onderschreef: “We gaan op korte termijn met het HWC en Amstelveen Sport in gesprek om het meervoudig gebruik van de zalen te bespreken. De uitwerking kan nog even duren, want de zalen staan er nog niet.”

Op de vraag van Casadei hoe het heeft kunnen gebeuren dat meervoudig gebruik niet meteen in de plannen is opgenomen, antwoordde de wethouder: “Toen medio 2018 is besloten de Emergohal niet te vervangen bij het HWC, gaf Amstelveen Sport aan geen behoefte te hebben aan binnenruimte voor sport op deze plek. Daar is inmiddels verandering in gekomen. Bij het gebruik van de zalen hoeft het overigens niet altijd te gaan om sport. In zalen van andere scholen worden bijvoorbeeld ook kerkdiensten gehouden.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie