Wethouder Rob Ellermeijer
Wethouder Rob Ellermeijer René de Leeuw

Nieuwe kandidaten voor omroep in Amstelveen

12 september 2020 om 11:45 Overig

AMSTELVEEN Bij de gemeente hebben zich in de zomer meerdere kandidaten gemeld die een nieuwe lokale omroep in Amstelveen op poten willen zetten. Dat verklaarde wethouder mediazaken Rob Ellermeijer woensdagavond in een raadscommissievergadering. Een nieuwe omroep moet in de plaats komen van RTV Amstelveen.

“De aanmeldingen betreffen twee regionaal opererende radiostations. Daarnaast is er een initiatief dat nu wordt uitgewerkt en kansrijk lijkt, deels van mensen die als vrijwilliger bij RTVA hebben gewerkt, deels van mensen buiten RTVA, en met ondersteuning van NH Media, dat net als de gemeente nu ook niet verder kan met RTVA.”

Ellermeijer deed zijn mededeling in een discussie over de toekenning van het Commissariaat van de Media van een omroeplicentie aan RTVA, terwijl de gemeenteraad daar nu juist negatief over had geadviseerd. Het college wil daartegen bezwaar maken. Overigens zei Ellermeijer dat de gemeente ondanks de door het commissariaat verstrekte licentie niet verplicht is RTVA te subsidiëren, ook als het de licentie krijgt: “Als een andere omroep het initiatief neemt, wel of niet met licentie, dan kan de subsidie ook naar die andere omroep.”

EZEL BBA ziet, net als GroenLinks, helemaal niets in bezwaar maken. “Het commissariaat is helder. Er moesten vier vragen over RTVA met ja of nee beantwoord worden,” aldus BBA-raadslid Ewa Petiet. “RTVA voldoet aan alle voorwaarden. Toch heeft Amstelveen negatief geadviseerd op basis van criteria die buiten de afwegingen van het commissariaat vallen. Je zou denken: daar laat je het bij. Het doet mij denken aan: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen.” Zij kreeg van Victor Frequin (VVD) als reactie: “De gemeente heeft zich veel vaker dan twee keer aan de RTVA-steen gestoten. We moeten een keer een nieuwe start maken.” Frequin steunt het bezwaarschrift richting commissariaat: “We moeten zelf het laatste woord hebben over dingen die in de gemeente gebeuren, niet het commissariaat.”

Zeer fel reageerde ook Sandra van Engelen (CDA): “De afgelopen jaren heeft RTVA zich niet competent getoond. Jaar in jaar uit zijn er bakken met geld gegaan naar een instelling die haar beloften niet heeft kunnen waarmaken. Ik kan het niet verantwoorden naar mensen in Amstelveen dat er zoveel geld over de balk wordt gesmeten zonder dat we daar iets voor terug krijgen. Er moet een eind komen aan deze eindeloze discussie. Anderen moeten gelegenheid krijgen er wel wat van te maken.”

SCHERPER Van Anne-Mieke van der Vet (D66) mag het bezwaarschrift van het college nog wel wat scherper. “Het commissariaat trekt zich eigenlijk niets aan van onze democratische besluitvorming. Aan zaken als onderzoek en financiële steun wordt voorbijgegaan. Misschien kan de wethouder eens gaat praten met het commissariaat.” Ellermeijer wilde dat wel. Hij acht het bezwaarschrift niet kansloos. “Een jurist heeft het nog eens goed bekeken. In ons eerste advies hebben we aangegeven dat RTVA niet voldoet aan eisen wat betreft media-aanbod en maatschappelijke behoefte. Daar zit voldoende in om het commissariaat nog eens op te wijzen.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie