De mogelijke bouw van gymzalen bij de nieuwbouw van het HWC verhoogt het kostenplaatje met 3,7 miljoen euro.
De mogelijke bouw van gymzalen bij de nieuwbouw van het HWC verhoogt het kostenplaatje met 3,7 miljoen euro. Eddie

Vraagtekens raad Amstelveen bij gymzaal Hermann Wesselink College

6 november 2020 om 17:15 Onderwijs

AMSTELVEEN Het college wil 3,7 miljoen euro uittrekken voor gymzalen bij de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College. Raadsleden vragen zich af of er niet beter een multifunctionele sporthal kan komen, geschikt voor meerdere gebruikers, zo bleek donderdag bij een extra vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving.

Met name Ilika Polderman van GroenLinks vond 3,7 miljoen euro wel een erg grote verhoging bovenop de al bijna 26,3 miljoen kostende nieuwbouw van de school. “Voor dat geld ziet GroenLinks op deze plek liever een multifunctionele sporthal,” aldus Polderman. “Het is toch raar dat wij 3,7 miljoen euro uitgeven aan een hal die niet voor meerdere doeleinden te gebruiken is?” Marina Casadei (SP) wees erop dat andere schoolvoorzieningen in Amstelveen ook buiten schooltijden en in weekenden beschikbaar moeten zijn voor activiteiten van mensen uit de omliggende wijken.

LOGISCH Sommige raadsleden leek het logisch dat een gym/sportvoorziening bij het HWC gaat fungeren ter vervanging van de bestaande sporthal bij de aangrenzende Meerkamp. Die hal moet plaats maken voor uitbreiding van het zwembad in de Meerkamp. Bas Zwart (VVD) wees er echter op dat de sporthal die bij het KKC gebouwd wordt, al voorziet in de vervanging van de hal bij het zwembad.

Wethouder Frank Berkhout verklaarde dat er volgens Amstelveen Sport geen behoefte is aan binnenruimte voor sport bij het HWC. “Een sporthal is bovendien duurder dan een gymzaal. Gymzalen zijn te klein voor wedstrijdsport en vragen extra voorzieningen zoals een kantine, ruimere kleedkamers en meer parkeerruimte. Dat leidt tot extra kosten en daarom hebben we besloten hier geen sporthal te bouwen. Andere activiteiten zijn overigens wel mogelijk, maar voor wedstrijden zijn gymzalen te klein. Het is aan het HWC zelf of het die gymzalen voor andere doeleinden wil inzetten. Dat is geen zaak van de gemeente, de exploitatie komt niet in handen van Amstelveen Sport.” GroenLinks overweegt in de raad van 11 november toch met een motie te komen om multifunctioneel gebruik af te dwingen.

BEZORGD Sommige raadsleden toonden zich bezorgd over de 3,7 miljoen hogere kosten voor het nieuwe HWC als gevolg van de gymzalen. “Die verhoging komt niet uit lucht vallen,” aldus Berkhout. “Het is al een aantal jaren voorzien in onze Perspectiefnota.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie