Afbeelding
Pixabay

Jaarlijkse bomenrenovatie begint half november

6 november 2020 om 07:09 Natuur en milieu

AMSTELVEEN In Amstelveen staan ruim 31.000 bomen langs straten en wegen in de wijken. Elk jaar controleert de gemeente een derde van haar bomenbestand op ziekte en veiligheid. Bomen die bij een controle een afname in kwaliteit laten zien of onveilig zijn, komen op een lijst. Deze vormt de basis voor de jaarlijkse renovatie van bomen. De bomenlijst wordt met specialisten zoals de Groenraad doorgenomen.

Om het bomenbestand op peil en gezond te houden, is het nodig om jaarlijks een aantal bomen te vervangen. Redenen hiervoor kunnen zijn: ouderdom, ziekten en plagen of slechte groeiomstandigheden. Soms is kappen ook nodig om licht en ruimte te bieden aan andere planten of bomen. De gemeente kijkt bij het herplaatsen van nieuwe bomen met name naar een verbetering van de groeiomstandigheden en de juiste boom op de juiste plaats.
HERPLANTEN De gemeente begint half november met de jaarlijkse bomenrenovatie. Het rooien en vervangen van bomen en ook boomstronken van bomen die eerder zijn gekapt, gebeurt op bijna zeventig verschillende locaties. In een later stadium worden jonge bomen aangeplant of wordt het groen op een andere manier gecompenseerd. De nieuwe bomen komen zoveel mogelijk in plantsoenvakken, waar de groeiomstandigheden beter zijn.
De werkzaamheden worden stapsgewijs en per straat of buurt uitgevoerd. Van bomenkap, het verwijderen van stronken, het verbeteren van de groeiplaats van de nieuwe boom, de bestrating waar nodig aanpassen tot het planten van een nieuwe boom. Medio maart zijn de werkzaamheden afgerond. Dan eindigt namelijk het plantseizoen en begint het broedseizoen.
INFORMATIE Bewoners bij wie één of meerdere bomen in de straat gekapt worden, ontvangen kort voordat hun buurt aan de beurt is een brief met informatie. Op de brief staat een tekening waarop te zien is om welke boom of bomen het gaat. Het kan voorkomen dat de aannemer parkeerplaatsen moet afzetten of dat er auto’s verplaatst moeten worden voor de werkzaamheden. Dan krijgen bewoners een kaartje in de brievenbus met aanwijzingen. Op de locaties waar bomen zijn gekapt, komt een bordje met informatie te staan.
Wie wil weten of een boom in de buurt op de bomenrenovatielijst staat kan kijken op de gemeentelijke pagina Boombeheer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie