Afbeelding
René de Leeuw

Pleidooi SP voor meer privacy bij jeugdhulp

24 september 2020 om 15:11 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De SP heeft woensdagavond in de gemeenteraad eerst met een amendement, later met een motie, vergeefs getracht het door het college voorgestelde Jeugdhulp-beleid aangepast te krijgen. Volgens SP-raadslid Marina Casadei zijn er in het beleid onvoldoende garanties opgenomen voor bescherming van de privacy van cliënten. 

Het amendement beoogde het voorstel voorlopig en onder voorbehoud aan te nemen, de privacy-risico’s in beeld te brengen en het beleid later daarop aan te passen. Volgens Saloua Chaara (D66) echter, zit het collegevoorstel goed in elkaar: “Het college voldoet gewoon aan de privacywetgeving,” zei ze. “Verder kun je een raadsvoorstel niet ‘voorlopig’ vaststellen. Je stelt iets vast of niet.” 

Volgens wethouder Frank Berkhout is privacy geen onderdeel van de Jeugdverordening zelf, omdat dit aspect op andere manieren is geregeld. Na een schorsing veranderde de SP het amendement in een motie gericht op afdoende privacy-bescherming voor het hele sociale domein. De SP stond alleen. Buiten de SP-fractie zelf steunde geen enkele andere partij de motie. De SP stemde ook als enige tegen het collegevoorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie