Afbeelding
Naomi Heidinga

Eerste steen gelegd van herbouw Urbanuskerk in Bovenkerk

11 september 2020 om 19:44 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Feest bij de Urbanuskerk in Bovenkerk: vrijdag werd daar de eerste steen voor de herbouw van de kerk geplaatst, met hulp van de eerste communicantjes van de parochie. De steen was gezegend door de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr Hendriks. Burgemeester Tjapko Poppens en pastoor Eugène Jongerden gaven een toespraak. Ter verhoging van de feestvreugde klonk het Bovenkerkse slotlied, maar meezingen was vanwege corona uit den boze. De gasten werden getrakteerd op bubbels en hapjes van de buren (Silversant).

Vanwege de corona-maatregelen beleef het beperkt tot een kleine plechtigheid. De symboolwaarde blijft niettemin groot. Met het leggen van de eerste steen straalt de gemeenschap vertrouwen uit in de toekomst. Het kerkgebouw wordt hersteld zodat toekomstige generaties zowel binnen de kerkgemeenschap als daarbuiten weer lange tijd gebruik kunnen maken van een historisch kerkgebouw dat voldoet aan de eisen van de moderne tijd. “Het is niet voor niets dat we kinderen hebben gevraagd om de eerste steen voor de herbouw te leggen. Kinderen hebben immers de toekomst. We symboliseren daarmee dat we de kerk niet alleen voor de huidige bewoners van Amstelland herbouwen, maar ook voor toekomstige generaties”, aldus pastoor Eugène Jongerden.

De brand is al twee jaar geleden. Het was lang spannend of de kenmerkende stenen gewelven in de kerk, die na de brand nog over waren, zouden kunnen worden behouden, vanwege het instortingsgevaar. Inmiddels staat de kerk van binnen vol met steigers. De bouwplaats is veilig gesteld en het herstel van de resterende gewelven is opgepakt. De opluchting waarmee dit gepaard ging, werd gevierd met het leggen van de eerste steen.

Burgemeester Tjapko Poppens bedankte de parochie en de vele vrijwilligers voor hun inzet en betrokkenheid. Hij sprak de hoop uit dat het kerkgebouw spoedig weer zijn centrale functie in de gemeenschap van Amstelveen en Amstelland zou kunnen gaan vervullen. De steen werd volgens goed katholiek gebruik gezegend door mgr Hendriks, waarna de communicantjes onder leiding van de projectleider van Aannemingsbedrijf Nico De Bont, Evelien Schrijver, de steen naar zijn plaats in de torenmuur takelden.

De aannemer is nog minstens twee jaar bezig. Na het herstel en het aanvullen van de gewelven in de zijbeuken, wordt eerst het dak teruggeplaatst. Dan kan tegelijkertijd binnen worden doorgewerkt aan het metselen van de grote gewelven en zal aan de buitenkant worden gewerkt aan het terugbouwen van de dakkapellen en de kenmerkende vieringtoren midden op het dak. Het kerkgebouw wordt meteen ook energiezuinig gemaakt. Ondertussen wordt dan doorgewerkt aan de voorbereiding van de herinrichting van de kerk, aan de technische installaties en mogelijk aan een beperkte aanbouw aan de kerk. Dit alles is erop gericht om het historisch karakter van het kerkgebouw te behouden en het tegelijkertijd aan te passen aan de eisen van de 21ste eeuw.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie