Afbeelding
Júlia dos Santos Baptista

Nieuwe expositie Júlia dos Santos Baptista: Schilderen in coronatijd

24 november 2020 om 07:15 Kunst

AMSTELVEEN Als je aan de Amstelveense kunstenares Júlia dos Santos Baptista vraagt wat zij sinds het begin van de coronacrisis heeft gedaan, dan antwoordt ze enthousiast dat ze een aantal familieleden uit Brazilië op het witte doek heeft vereeuwigd. “In verband met de coronamaatregelen konden wij niet, zoals elke zomer, naar mijn familie in Brazilië. Toen bedacht ik me dat ik ze dan maar hier naartoe moest halen,” lacht ze. “Door er een aantal te schilderen. Zo had ik ze toch dicht bij me.” 

In de intimiteit van haar atelier maakte Júlia dos Santos Baptista tijdens de eerste lockdown prachtige doeken van haar nichtjes in Brazilië. Deze schilderijen worden tussen 28 november en 13 december tentoongesteld in de aula van Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4. De expositie wordt aangevuld met een selectie kunstwerken gemaakt door leerlingen van basisschool Het Palet-Zuid, waar de kunstenares les geeft aan de groepen zeven en acht

ONLINE OPENING In verband met de huidige coronamaatregelen heeft de opening van de expositie online plaats. Júlia dos Santos Baptista heeft ook een mooi filmpje gemaakt van de nieuwe expositie. Deze is te bekijken op haar website en hieronder. 


RESERVEREN Belangstellenden die zelf een kijkje willen nemen bij de expositie, kunnen een bezoek reserveren via haar site. De kinderen aan wie Júlia dos Santos Baptista les geeft, kunstenaars van de toekomst zoals ze hen graag liefdevol noemt, gaan graag naar het atelier aan de Van Weerden Poelmanlaan. Van de kunstenares krijgen zij op inspirerende wijze niet alleen de liefde voor het vak overgebracht maar ook krijgen ze les in het observeren, het inzetten van hun fantasie om creatief te denken om oplossingen te vinden. 

LEERPLEK “Ateliers 2005 is een prachtig ateliergebouw waar professionele kunstenaars werken,” aldus Júlia dos Santos Baptista. “Ik zou graag zien dat veel meer kinderen moeiteloos hun weg naar deze mooie kunstplek weten te vinden. Zoals ze ook moeiteloos hun weg weten naar hun school of sportcomplex. Eigenlijk zouden alle kinderen in Amstelveen moeten kunnen profiteren van dit gemeentelijk pand. Inmiddels is er veel positieve feedback ontvangen, en de hoop is dat Amstelveen hierin wil voorzien, wat een aansprekend voorbeeld van een cultureel podium zou opleveren voor andere gemeenten. Het ateliergebouw is al decennia een belangrijke leerplek. Hier kunnen kinderen naar hartenlust experimenteren. Hier kunnen ze hun fantasie kwijt in vormen en kleuren. En dat gaat veel verder dan ze simpelweg figuren laten natekenen. Ik laat ze nadenken. Stel het gaat tijdens de geschiedenisles op school over bestuurlijke vormen in de wereld, dan haak ik daar op in. Ik leer hen via de kunst wat een bestuurlijk orgaan is. Dan mogen ze bijvoorbeeld een eigen planeet bedenken. Hoe hun planeet er dan uit ziet, hoe ze die gaan besturen, wat hun eigen rol wordt en ga zo maar verder. Op basis van al de ideeën die ze hebben, gaan ze afbeelden. Het is prachtig om te zien wat dat nadenken over ‘serieuze’ onderwerpen met hen doet, en wat voor mooie kunstwerkjes er ontstaan.”

Ze vervolgt: “In Amstelveen leven kinderen met veel verschillende culturele achtergronden. Kunst is een universele taal. Daar waar geen goed of fout is. Kunst kan helpen om anders naar dingen te kijken en te fantaseren; essentiële capaciteiten om mooie nieuwe dingen en oplossingen te creëren voor onze immer complexer wordende wereld. Ik wil echt een lans breken voor het belang van kunstzinnige vorming aan jonge kinderen, wanneer ze hun brein nog opbouwen. De voordelen daarvan nemen zij mee voor de rest van hun leven. Goed observeren en jezelf leren uiten, in dit geval via de kunst, is enorm belangrijk voor hun latere ontwikkeling. Ik verwijs mensen ook graag naar TV optredens en YouTube filmpjes van de neuropsycholoog Erik Scherder die goed uitlegt hoe belangrijk het is dat ons brein van jongs af aan wordt geprikkeld, hoe eerder hoe beter.”

Meer informatie over de nieuwe expositie van Júlia Dos Santos Baptista en de aanmeldingen voor de kersteditie 21 en 23 december van de MAM Mini Art Masterclass in het atelier is te vinden op haar website. www.miniartmasterclass.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie