Afbeelding
Henk Veen

Kunstenaar Henk Veen exposeert tot eind oktober in Ziekenhuis Amstelland

18 september 2020 om 11:00 Kunst

AMSTELVEEN Kunstenaar Henk Veen exposeert momenteel zijn werk op de begane grond van Ziekenhuis Amstelland, Laan van de Helende Meesters 8. Zijn kleurrijke en sprekende schilderijen zijn daar tot eind oktober te zien.

In gedachten vliegt kunstenaar Henk Veen mee met zijn geschilderde eendje dat overal zijn gulle lach laat zien. Maar vooral de gewilde 'Brillies' hebben de kunstenaar doen overleven in een zware tijd die hij doormaakte. De kunstschilder strijkt overal met zijn vrolijke en kleurrijke collectie schilderijen, vol verhalen, neer op plekken waar mensen wel een lach en steun kan gebruiken, zoals deze maanden in Ziekenhuis Amstelland.

HERSENSCHADE Zo’n vijf jaar geleden is hij zelf getroffen door verstoppingen in de bloedvaten in zijn hoofd waar hij hersenschade aan over heeft gehouden die lijkt op de gevolgen van een beroerte. Met een pot verf en kwast stond hij vertwijfeld boven zijn lege doek. Hij wist niet meer hoe hij moest schilderen. Met een leeg hoofd zonder fantasie en ongecontroleerde bewegingen, ging hij terug naar de basis, waar de 'Brillies' zijn ontstaan. Met zo min mogelijk prikkels en vertrouwde herhalingen leerde hij zijn hersenen de uit elkaar gevallen verbindingen weer terug te laten komen en zo heeft hij die periode overleefd. Na een periode van revalidatie, heeft hij door moeten knokken om weer te kunnen schilderen en weer de dagelijkse dingen zelf te kunnen doen en mobieler te worden. Hij weet maar al te goed hoe moeilijk het is als je lichamelijk tien stappen terug moet doen, hoe je humor en een lach nodig hebt om door te kunnen vechten. “Door het vertellen van het verhaal van de bekende 'Brillies', hoop ik een ieder die het even niet meer weet te helpen met terug te gaan naar de basis, waar je jezelf weer terug vindt en verder weer vooruit kan”, aldus de kunstschilder.

STEUN EN VROLIJKHEID Tot eind oktober sieren zijn schilderijen de wanden van het ziekenhuis. In een ziekenhuis kom je niet altijd voor je plezier en daarom wil hij graag iedereen die het nodig heeft, door zijn kunst, even te laten vergeten waar ze zijn. “Dat ik mijn boodschap voor steun en vrolijkheid kan overbrengen door mijn kunstwerken, dat is bijzonder. Daarom hou ik zo van mijn werk”, vertelt de kunstenaar. In totaal hangen er 32 kunstwerken van Veen op de begane grond van het ziekenhuis. Conny van den Oever verzorgt er de exposities: "Het hele jaar door wordt er geëxposeerd, steeds drie maanden lang. Mooi dat kunstenaar Henk Veen regelmatig bij ons komt exposeren, want zijn werk maakt zichtbaar wat los bij onze patiënten, maar ook ons personeel. Het is vrolijk en uitgesproken werk met bijzondere verhalen, ook ik wordt er helemaal blij van."

BEKENDHEID Henk Veen heeft zijn bekendheid voornamelijk gekregen door zijn opvallende projecten zoals het ontwerpen van het aandenken in 2008, 2009, 2010 en 2014 voor de businesslopers van de Dam tot Damloop en het project voor de Cruyff Foundation, waarbij hij twee weken lang heeft geschilderd met diverse BN'ers in de hoeketalage van de Bijenkorf Amsterdam. Ook ontwierp hij covers van singles en organiseerde evenementen in de Keukenhof, bij de Dam tot Damloop en op het Rembrandtplein. Meer informatie op www.henkveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie