Het glaskunstwerk Monterraflat.
Het glaskunstwerk Monterraflat. Foto: Pete Purnell

Glaskunstwerk Monterraflat in Amstelveen onthuld

12 september 2020 om 10:45 Kunst

AMSTELVEEN Bij de Monterraflat aan de Joke Smitlaan in Westwijk is dinsdag 8 september een glaskunstwerk onthuld. Hiermee is de flat en Amstelveen een architectonische entree rijker.

Onder begeleiding van de kunstenaars Jeltje van Houten en Astrid Stoffels hebben de bewoners meegedacht over het thema, de kleuren en het ontwerp. De glaskunstenaar Willem van Oijen (Bevo glaskunst atelier) heeft de ontwerpen omgezet in dertien glaspanelen. Hierdoor meanderen de thema’s ontmoeting, beweging, aarde (Monterra) en lente zich over de gehele glasgevel van de toegangshal.

Bij binnenkomst van de hal lopen de bewoners nu door hun zelf ontworpen kunstwerk heen en worden zij en bezoekers kleurrijk ontvangen. Het glaskunstwerk is gefinancierd uit het Eigen Haard-fonds.

OPVROLIJKEN TOEGANGSHAL Woningbouwcorporatie Eigen Haard stelt ieder jaar een bedrag beschikbaar voor ideeën die bijdragen aan de kwaliteit en het uiterlijk van gebouwen van Eigen Haard en de directe omgeving. Een bewoner van de Monterraflat, Johan van den Adel, kwam met het idee om de saaie gevelwand van de toegangshal op te vrolijken met een kleurrijk glaskunstwerk. Hiervoor is een aanvraag ingediend en toegekend. Om het hele proces te begeleiden zijn de kunstenaars Jeltje van Houten en Astrid Stoffels,ervaren begeleiders bij het maken van community-art, benaderd. 

SAMENWERKING Bij community art komen kunstwerken tot stand in een samenwerkingsproces tussen professionele kunstenaars en amateurs. Op verschillende momenten zijn de bewoners bij het ontwerpen van het kunstwerk betrokken. Twee werkavonden is met de bewoners van de Monterraflat geknipt, geplakt, en gesproken en ontstond een eerste ontwerp. De kunstenaars maakten een eerste opzet van het kunstwerk op ware grootte. Dat is gepresenteerd op grote transparante vellen, beplakt met geknipte vormen uit gekleurd folie, in de entreehal. Bewoners kregen daarmee een voorproefje en deden suggesties als ‘hier wat weg en daar wat bij’, zo kreeg ieders inbreng een plekje op de toekomstige ramen. Daarna is het ontwerp naar Bevo glaskunst atelier gegaan, waar Willem van Oijen samen met de kunstenaars het ontwerp heeft uitgevoerd in gekleurd glas. Wegens corona kon dat niet meer samen met de bewoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie