Het Cobra Museum.
Het Cobra Museum. Foto: René de Leeuw

College Amstelveen onder voorwaarden akkoord met vervroegd besluit meerjarige subsidie Cobra Museum

15 april 2024 om 12:28 Kunst Cobra Museum Tips van de redactie

AMSTELVEEN Het college van B en W wil onder voorwaarden instemmen met een vervoegde aanvraag voor de meerjarige subsidie door het Cobra Museum. Het gaat daarbij om 1,5 miljoen euro per jaar voor een periode van 4 jaar. De museumorganisatie had om vervroeging van het besluit van het najaar naar het voorjaar gevraagd omdat het huidige gebrek aan financiële zekerheid een knellende werking heeft. Die onzekerheid maakt het bovendien lastig om exposities te plannen.  De voorwaarden die het college stelt zijn dat de jaarrekening over 2023 voorhanden is en en dat er een onderbouwd toekomstplan voor het museum ligt. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord over de subsidieaanvraag.

Het Cobra Museum kwam vorig jaar in financieel zwaar weer terecht nadat het college maakte bekend maakte te willen stoppen met subsidiëring, vanwege de oplopende tekorten. Een faillissement van het museum leek daarmee aanstaande maar kunstliefhebber Marius Touwen bood als geldschieter hulp door een lening te verstrekken. Het museum kreeg daarna een nieuwe kans van het gemeentebestuur. 

OPEN BLIJVEN

De doorstart betekent dat de subsidie voor het Cobra Museum aanvankelijk in 2024 eenmalig voor één jaar werd voortgezet waardoor de deuren open konden blijven en het personeel niet op straat kwam te staan. De gemeente stelde ook als eis dat er een verandering in de organisatie kwam om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Dat is inmiddels gebeurd. Er is een nieuwe interim directeur aangesteld (Hedwig Verhoeven) en er komt een nieuwe Raad van Toezicht. 

RUIMHARTIG

Het Cobra Museum heeft nu om een besluit over voortzetting van de meerjarensubsidie gevraagd. Het college staat daar voor open. “We willen ons ruimhartig opstellen. We vinden het Cobra Museum belangrijk voor Amstelveen en vinden het begrijpelijk dat het museum duidelijkheid wil. Daarom hebben we ook geen ‘nee’ gezegd. Maar het gaat wel om serieus geld, en daarom hebben we we daar ook eisen aan gesteld. Met het inhoudelijke deel is het museum inmiddels druk bezig. Daarnaast willen we via de jaarrekking over 2023 ook inzicht krijgen in de financiële situatie. Op basis daarvan kunnen we een voorstel over de meerjarensubsidie aan de gemeenteraad voorleggen,” aldus wethouder Herbert Raat (Cultuur). 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie