Willem de Winter, Marieke Uildriks met Joke en Lotti Heyboer bij het huis in Den Ilp waar Anton Heyboer samen met zijn vrouwen woonde en werkte.
Willem de Winter, Marieke Uildriks met Joke en Lotti Heyboer bij het huis in Den Ilp waar Anton Heyboer samen met zijn vrouwen woonde en werkte. Jasper del Prado

Vooruitblik op overzichtsexpositie Anton Heyboer in Museum JAN in ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’

11 april 2024 om 15:20 Kunst

AMSTELVEEN Zondag 14 april is een speciale uitzending van ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ te zien op NPO 2 Extra. In het tv-programma verdiepen Museum JAN-directeur Marieke Uildriks en Tussen Kunst en Kitsch-expert Willem de Winter zich in het leven van Anton Heyboer. Van 22 juni tot en met 29 september is er ter gelegenheid van de 100ste geboortejaar van de kunstenaar een tentoonstelling te zien in Museum JAN met de titel ‘Anton Heyboer – Levenskunstenaar’. Hoe deze tentoonstelling tot stand komt is zondag op tv te zien.

Een bijzonder voorwerp, een aansprekend verhaal of een opvallende ontwerper of kunstenaar; het kunnen allemaal aanleidingen zijn voor een Tussen Kunst en Kitsch Extra waarover na een uitzending van het populaire programma een verdiepende special wordt uitgezonden op NPO 2 Extra. Dit keer is een kleine ets uit 1954 van Anton Heyboer, die in de reguliere uitzending op 14 april door Willem de Winter wordt getaxeerd, de aanleiding. Aangezien het dit jaar 100 jaar geleden is dat Heyboer geboren werd en er een overzichtstentoonstelling op komst is, dook het team van Tussen Kunst en Kitsch in zijn werk en leven.

DIVERS WERK

 Willem de Winter en Marieke Uildriks nemen de kijker onder meer mee langs de eerste selectie voor de grote overzichtstentoonstelling die vanaf juni in museum JAN te zien is. Het gaat om een zeer divers aanbod van werken die verbonden zijn aan verschillende fases in zijn leven. 

VIJF VROUWEN

Net als in zijn werk was Heyboer ook in zijn persoonlijke leven wars van harmonie en conformiteit. Hij leefde in totale afzondering in een huis zonder daglicht samen met zijn vijf vrouwen. Willem de Winter en Marieke Uildriks brengen in het tv-programma een bezoek aan het huis in Den Ilp waar hij samen met zijn vrouwen woonde en werkte. Twee van zijn toenmalige vrouwen vertellen openhartig over hun niet-alledaagse leven met hem en de onnavolgbare beslissingen die hij nam in zijn carrière.

Tussen Kunst en Kitsch Extra, 14 april om 22.05 uur bij AVROTROS op NPO 2 Extra en terug te kijken via avrotros.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie