Burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Herbert Raat en Sandra van Engelen, CDA-raadslid en secretaris van Amstelveen Oranje bij het Broersepark
Burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Herbert Raat en Sandra van Engelen, CDA-raadslid en secretaris van Amstelveen Oranje bij het Broersepark Gemeente Amstelveen

Historische route brengt geschiedenis Amstelveense wijken tot leven

3 november 2020 om 10:00 Historie

AMSTELVEEN De wijken Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn de eerste wijken waar Amstelveners een historische route kunnen wandelen en meer kunnen leren over de geschiedenis van dit deel van hun woonplaats. Vorige week zijn langs de route acht informatiepanelen geplaatst waardoor de historie op deze plekken tot leven komt. De eerste route heeft het thema ‘Tweede Wereldoorlog’. 

Het college heeft de stichting Museum zonder Muren in 2019 opdracht gegeven om twee historische routes door Amstelveen te verzorgen. Doel is het vergroten van de kennis onder Amstelveners van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat. “In deze lastige tijd waarin we bijna nergens meer naartoe kunnen, is het belangrijk om dicht bij huis ontspanning te vinden. Deze eerste rondleiding komt dan ook op een goed moment”, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten). “Participatie vormt een belangrijk onderdeel van dit project. Belanghebbenden en bewoners hebben meegedacht en gepraat over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes. Een route vóór en gemaakt dóór Amstelveners.”

OORLOGSMONUMENT De eerste historische route start bij de Michiel de Ruijterschool aan het Catharina van Clevepark en voert door de wijken Randwijck, Elsrijk en Patrimonium om te eindigen bij het oorlogsmonument in het Broersepark. Op de acht panelen valt te lezen over de ontstaansgeschiedenis, de stedenbouw en de architectuur, maar ook specifiek over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. 

In de herfst kan het op bepaalde dagen natuurlijk flink regenen. Daarom is de route ook online af te leggen via de website Beleef Amstelveen, www.beleefamstelveen.nl/historischeroutes

STADSONTWIKKELING Aan de tweede route wordt nog hard gewerkt. Deze loopt door het Oude Dorp en het Keizer Karelpark. Hier is het thema ‘stadsontwikkeling’. De informatiepanelen langs deze route worden naar verwachting halverwege 2021 geplaatst.

Voor de route door het Oude Dorp en Keizer Karelpark wordt nog gezocht naar verhalen en anekdotes. Wie deze wijk(en) als geen ander kent en wil bijdragen aan dit project, kan  contact opnemen met de gemeente via historie@amstelveen.nl. Zie ook de Facebookgroep Historische Routes Amstelveen.

MUSEUM ZONDER MUREN Stichting Museum zonder Muren is in 2013 opgericht door Daniël Metz. Hij wil in de openbare ruimte actuele en cultuurhistorische thema’s onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Bij het ontwikkelen van de historische routes wordt Metz bijgestaan door vormgever en beeldend kunstenaar Eva DeCarlo.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie