Gerlach van Beinum.
Gerlach van Beinum. Still uit de documentaire 'Gerlach'

Bekroonde documentaire over Amstelveense boer Gerlach op 13 juni te zien op tv

12 april 2024 om 14:08 Film Tips van de redactie

AMSTELVEEN Na de succesvolle bioscooprelease wordt de prijswinnende documentaire ‘Gerlach’ van regisseurs Aliona van der Horst en Luuk Bouwman op 13 juni uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. Aanvankelijk stond de uitzending gepland op 30 mei, maar de datum is inmiddels verschoven.

Gerlach is een liefdevol en humoristisch portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door een Shell-tankstation, een McDonalds en distributiecentra. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn bieten en graan, terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de klimaatverandering zijn oogst ontregelt.

Ondanks alles wat op zijn weg komt blijft Gerlach fier overeind met zijn relativerende humor, geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden. Zijn huisje is de regendruppel waarin de wereld weerspiegeld wordt, existentialistisch en absurdistisch.

Na de bioscooprelease met meer dan 25.000 bezoekers en de prijs voor Beste Nederlandse Film op IDFA 2023, gaat ‘Gerlach’ op 13 juni in tv-première op NPO2.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie