Een van de optredens tijdens het Diwali Festival van vorig jaar.
Een van de optredens tijdens het Diwali Festival van vorig jaar. Naomi Heidinga

Diwali Festival in Amstelveen is dit jaar online te volgen

2 november 2020 om 14:01 Evenementen

AMSTELVEEN Het Diwali Festival, oftewel het Indiase lichtjesfeest, vindt dit jaar in een andere vorm plaats. Vanwege corona is een groot feest op het Stadsplein niet mogelijk. Daarom is voor een andere vorm gekozen. Het festival wordt nu online gevierd. “Met Diwali wordt de overwinning op het kwaad en de duisternis gevierd,” aldus organisator Ritika Mehra. “Juist in deze tijd leeft deze behoefte heel sterk. Daarom wilden we het niet zomaar afgelasten.”

In de zomer had ze nog goede hoop. Ritika is al jaren drijvende kracht achter het festival. Misschien zou de viering van Diwali wel door kunnen gaan, in een jaar waarin al zoveel festiviteiten geschrapt moesten worden. Maar helaas, na de zomer steeg het aantal coronabesmettingen opnieuw, en werd duidelijk dat een grootse viering als in voorgaande jaren niet mogelijk zou zijn. Er werd nagedacht over alternatieven. “Het plan was aanvankelijk om de culturele activiteiten en het Indiaas eten uit elkaar te halen. De culturele activiteiten zouden, met een beperkt aantal toeschouwers, in P60 en de Schouwburg kunnen plaatsvinden. Op het plein wilden we een food market houden. Dat zou, zeker gezien de vrijdagmarkt die elke week plaatsvindt, in onze optiek een goede mogelijkheid zijn. Maar helaas, ook dat kan niet. Daarom moesten we een alternatief bedenken.”

NIEUWE ROUTINES Dat alternatief is er in de vorm van een online festival. Het was even schakelen voor de organisatie, evenals voor de artiesten die normaliter op het festival optreden. “Veel artiesten hebben dit jaar niet opgetreden. Ze hebben dan ook geen nieuwe routines kunnen oefenen. We hebben hen moeten verzekeren dat dit geen probleem is. Een deel van de optredens die zaterdag online te zien zullen zijn, hebben we al opgenomen. Een ander deel wordt live uitgezonden vanuit P60. Daar mogen alleen artiesten en direct betrokkenen aanwezig zijn. Natuurlijk nemen we alle voorzorgsmaatregelen in acht om het voor iedereen veilig te houden.”

Ritika heeft enthousiaste reacties ontvangen over het doorgaan van het festival, zij het in een andere vorm. “Een aantal mensen heeft al laten weten er een echt feestje van te maken, door naast het volgen van het online festival, Indiaas eten te bestellen. Ik ben nog aan het kijken of de Indiase restaurants die normaliter op het festival aanwezig zijn, voor het festival een kortingsactie willen geven. Leuk aan het online festival is dat iedereen overal ter wereld kan meekijken. Vooral voor opa’s en oma’s in India, die hier kleinkinderen hebben wonen, is het leuk dat ze hen zo kunnen volgen.”

BOMVOL PROGRAMMA Het belooft een bomvol programma te worden, met optredens die kijkers meenemen langs diverse Indiase festiviteiten en streken. “Mensen kunnen inloggen om het festival te volgen. Mocht het niet lukken omdat het te druk is, niet getreurd: de optredens blijven online zodat men deze op een ander moment kan terugkijken.”

TWAALFDE EDITIE Dit jaar vindt de twaalfde editie van het festival plaats. Het is jaarlijks een enorm succes. Naast Amstelveners trekt het mensen uit heel Nederland. Dat levert drukte op, niet alleen op het Stadsplein, maar ook op de aanrijdroutes naar Amstelveen. Ritika heeft zelfs een keer op de radio moeten uitleggen waarom de A9 richting Amstelveen vol stond.

Diwali is een van de belangrijkste feesten in India. Naast de viering van het licht is het tevens de start van het Hindi nieuwjaar. Naast het Diwali Festival vond de afgelopen jaren in hetzelfde weekend het Japan Festival plaats. Ook daar is een streep doorgezet.

INLOGGEN Inloggen om het festival online te volgen kan via: www.facebook.com/DiwaliAmstelveen..

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie