Onderzoek KNGF Geleidehonden: levenskwaliteit van dik onvoldoende naar 8,2 dankzij hulphond.
Onderzoek KNGF Geleidehonden: levenskwaliteit van dik onvoldoende naar 8,2 dankzij hulphond. Ron Baltus

Hulphond kan levenskwaliteit verbeteren

12 november 2020 om 07:30 Dieren

AMSTELVEEN KNGF Geleidehonden, gevestigd aan Amsteldijk Noord 42, onderzocht de impact van een speciaal opgeleide hond op het leven van haar cliënten. De kwaliteit van leven mét hulphond scoort gemiddeld een 8,2 onder de geïnterviewden. Dit versus een 4,7 zonder hulphond. De ondervraagde cliënten zijn mensen met een visuele beperking, een lichamelijke functiebeperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS (posttraumatische stressstoornis) of ouders van jonge kinderen met autisme. Ervaringen van de naaste omgeving werden ook meegenomen in het kwalitatieve onderzoek.

Een hulphond is niet meer weg te denken, daar zijn alle cliënten het over eens. Susan (51) herinnert zich: “Toen mijn zicht erg slecht werd, moest ik met een taststok leren lopen. Heel eng, want ineens ziet iedereen dat er iets met je is”. De Amstelveense wisselt de taststok met veel plezier in voor een blindengeleidehond. “Een hond is gewoon een stuk vriendelijker. Daar word ik ook graag mee gezien.”

RIJK LEVEN Alle cliënten voelen zich met hulphond zelfstandiger en beter in staat om sociale contacten te onderhouden en aan te gaan. Men was zonder hond 100 procent afhankelijk van anderen om ergens te komen. Susan houdt er behoorlijk de vaart in met geleidehond Zenga. Samen reizen zij met het OV het hele land door. “Als mensen mij zien lopen, dan hebben ze helemaal niet door dat ik zo slechtziend ben. Ik loop met mijn hond rechtop en zelfverzekerd. Soms denk ik dat mensen een zielig vrouwtje verwachten”, lacht Susan. “Maar ik kan skiën en hardlopen, en ik heb een grote vriendenkring die ik regelmatig zie. Ik heb een rijk leven.”

VRIJHEID Twee derde van de cliënten heeft door de hulphond een grotere rol in de maatschappij. Voor de één betekent dit vrijwilligerswerk. Voor de ander een betaalde baan of een studie. De helft van de ondervraagden is werkzaam. Meerdere hadden dit zonder hond niet kunnen (blijven) doen. Susan was zeven jaar voorzitter van een skivereniging voor visueel beperkten. “Ik heb in mijn leven twee blindengeleidehonden gehad. Door hen heb ik mijn vrijheid teruggekregen. Ik kreeg zin in aanpakken. Mijn honden hebben me jarenlang veilig naar bestuursvergaderingen geloodst. Zonder hen was ik er nooit aan begonnen.”

GEEN PATIËNT MEER De hulphond neemt gemiddeld twee tot zes uur per dag aan taken over van de naaste omgeving. Dit heeft een grote positieve invloed op het hele gezin. Enerzijds geven cliënten aan zich weer een gezinslid te voelen in plaats van een patiënt. Anderzijds ervaart de omgeving meer vrijheid en veel minder zorgen. Hulphonden kunnen bijvoorbeeld medicatie brengen, een telefoon aangeven of schoenen uittrekken. Ook autoritjes zijn minder nodig omdat de cliënt zelf op pad kan met de hond.

Meer informatie: geleidehond.nl/opentwerelden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie