Afbeelding
Pixabay

Raad wil weer dierenasiel in Amstelveen

13 september 2020 om 13:00 Dieren

AMSTELVEEN Er moet weer een nieuw dierenasiel in Amstelveen komen. Deze wens leeft sterk in de gemeenteraad, zo bleek bij woensdagavond in een raadscommissie.

Amstelveen heeft sinds de sluiting van Dierentehuis Amstelveen geen eigen asiel. Dieren in nood worden daarom overgebracht naar opvang in andere plaatsen, zoals Hoofddorp. Volgens een inspreker die vrijwilliger was in Dierentehuis Amstelveen, staat er een groep vrijwilligers klaar om een nieuw asiel in Amstelveen te helpen laten draaien. Hij toonde bedenkingen of Dierenbescherming Nederland de juiste partner is, gezien de voorgeschiedenis van de sluiting van het Dierentehuis. Volgens hem zijn er diverse organisaties in gemeenten rondom die de taak kunnen overnemen.

“Dat dieren nu overgebracht moeten worden naar Hoofddorp, dat kan natuurlijk niet,” vond Jacqueline Höcker (AVA). “Het kan niet zo zijn dat we voor een asiel afhankelijk zijn van andere gemeenten,” aldus Kees Noomen (VVD). Guido Dennenbroek ziet een asiel als een ‘basisbehoefte’.

NIEUW Dierenwelzijn is een nieuw onderwerp voor de gemeenteraad. Het college heeft een ‘Inventarisatie Dierenwelzijn’ opgesteld, die als basis moet dienen voor beleid dat Amstelveen diervriendelijk moet maken. Een en ander moet volgens de inventarisatie in 2023 resulteren in concrete plannen, maar dat duurt de raad te lang. Het moet al kunnen in 2022. Wethouder Floor Gordon wil wel sneller, maar een hobbel is dat de gemeente er het juiste personeel nog niet voor heeft. “Kleine zaken willen we als het kan meteen aanpakken,” zei ze, “maar voor een nieuw dierentehuis moet een apart voorstel komen, dat kost tijd.”

Een ander punt is de zorgplicht die dierenbaasjes hebben. Mensen met een beperkt inkomen die het in de coronatijd extra moeilijk hebben, kunnen een dierenarts vaak niet betalen. AVA komt met een motie om daar wat aan te doen.

Clint Nieuwendijk (CDA) viel het op dat in de inventarisatie honden veel meer aandacht krijgen dan katten. “De kat wordt tien keer genoemd, de hond 49 keer. Bij de hond gaat het vooral om bijtincidenten. Maar katten zijn roofdieren en een gevaar voor vogels en andere dieren. Misschien dat de inventarisatie op dit punt kan worden uitgebreid.” Anne-Mieke van der Vet (D66) vindt ieder bijtincident er een teveel: “Dat moet hondenbezitters duidelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld door na een incident te verwijzen naar of te verplichten tot hondentraining.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie