Geen rij voor de deur; wel de markt overigens. Coronatest West werkt alleen op afspraak.
Geen rij voor de deur; wel de markt overigens. Coronatest West werkt alleen op afspraak. Joop Touw

Raad Amstelveen bezorgd over coronatestlocatie in Stadshart

19 november 2020 om 11:50 Corona

AMSTELVEEN Raadsleden zijn bezorgd over de recente komst van de commerciële corona-sneltestlocatie Coronatest West aan de Rembrandtweg in het Stadshart. Zij vrezen contacten tussen corona-patiënten die de testlocatie bezoeken en winkelend publiek en vroegen burgemeester Tjapko Poppens woensdagavond in de raad of hier een andere oplossing voor te vinden is.

De testlocatie bevindt zich aan de Rembrandtweg 6, waar voorheen ABN Amro gevestigd was. Op vrijdag is daar pal voor de deur de vrijdagmarkt. Michel Becker (AVA) signaleerde dat omwonenden ongerust zijn. “Het kan toch niet zo zijn dat een commercieel bedrijf uit winstbejag onze volksgezondheid in gevaar brengt?” zei hij. “En dat bezoekers her en der door het Stadshart heenlopen, terwijl winkels en horeca allerlei preventieve maatregelen moeten nemen of zelfs gesloten zijn.”

OV Sandra van Engelen (CDA) stoorde het dat het bedrijf aangeeft dat de testlocatie gemakkelijk te bereiken is per openbaar vervoer. “Dat terwijl de GGD-richtlijnen aangeven juist zo weinig mogelijk met het ov naar testlocaties te komen,” zei ze. Ruud Kootker (BBA) vond de testlocatie op deze plek een verkeerd signaal aan de samenleving om zich aan coronaregels te houden en vroeg zich af of sluiting een mogelijkheid is, in ieder geval op vrijdag en zaterdag.”

JURIDISCH Burgemeester Poppens antwoordde dat hij juridisch niets tegen het bedrijf kan ondernemen. “We zijn er als gemeente ook niet bij betrokken. Wel heeft Stadhart-eigenaar Unibail gevraagd of een testlocatie hier in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Dat geeft aan ‘dienstverlening’ en dat betekent dat een testlocatie mag. Er is verder geen vergunning nodig.” Poppens zei verder dat Coronatest West alleen op afspraak werkt: “Dat betekent geen rijen voor de deur, iets waar bewoners bang voor zijn. Wie langs komt zonder afspraak, moet alsnog eerst reserveren. De ondernemer houdt zich daar strikt aan. Hij heeft voor deze centrale plek gekozen, juist om reisbewegingen beperkt te houden. Het gaat om een kleinschalige locatie. Dinsdag kwamen er tien bezoekers. De ambitie is zo’n 250 per week. Dat zijn zo’n veertig bezoekers per dag.” De burgemeester kan juridisch niets ondernemen, maar laat op vrijdag tijdens de markt wel een oogje in het zeil houden.

TELEURGESTELD De vragenstellers reageerden teleurgesteld. “Het gaat nu over het Stadshart, maar gebeurt dit straks ook als er in Groenhof een winkel leegstaat?” vroeg Becker zich af. “En de seksindustrie is ook dienstverlening, maar heeft wel vergunningen nodig.” Volgens Kootker gaat het toch om veertig keer risico per dag. Hij stelde voor een dringend moreel appel te doen op Unibail en de ondernemer om toch tenminste op vrijdag en zaterdag de locatie gesloten te houden. Van Engelen ziet liefst een andere locatie die ook goed bereikbaar is en waar dezelfde service kan worden gegeven.

Volgens Poppens gelden voor de seksindustrie inderdaad regels, “maar de testlocatie is normale dienstverlening waarvoor dergelijke regels niet bestaan.” De burgemeester zegde toe met Unibail en de ondernemer te gaan praten over een eventuele andere plek in het Stadshart.”

AANPASSEN Ondernemer Irakli Goglidze van Coronatest West toont zich desgevraagd bereid open te staan voor andere oplossingen. Zelf geeft hij de mogelijkheid aan om eventueel de openingstijden aan te passen zodat hij op drukke momenten op vrijdag en zaterdag in het Stadshart gesloten is. “Dat vergt dan wel wat aanpassingen,” zegt hij. “Want dat moet ook geregeld worden met het personeel.” Een andere plek in het Stadshart is voor hem eventueel ook bespreekbaar. “Maar dan moeten we het daar natuurlijk wel goed naar onze behoeften kunnen inrichten.” Hij acht overigens de risico’s klein. “Bezoekers zijn hier maar kort en gaan meteen bij aankomst naar binnen. Verder doen wij hier alles volgens de regels van de inspectie.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie