Afbeelding
Pixabay

AVA stelt burgemeester vragen over mondkapjesplicht

3 augustus 2020 om 10:50 Corona

AMSTELVEEN Politieke partij Actief Voor Amstelveen (AVA) zet vraagtekens bij het gemeentelijk experiment van Amsterdam met het verplicht dragen van gezichtsmaskers. In zowel Rotterdam als Amsterdam wordt vanaf komende woensdag (5 augustus) op drukke plekken iedereen ouder dan 13 jaar verplicht om een (niet-medisch) mondkapje te dragen. Dat hebben de veiligheidsregio’s laten weten. Ook de Veiligheidsregio Groningen voert nieuwe coronamaatregelen in. Wie zich daar niet aan houdt riskeert een boete.

'De politiek is momenteel met zomerreces, corona niet en daarom is het van groot belang bestaande veiligheidsregelingen te respecteren, te handhaven en aanpassingen hierop tijdig te communiceren', vindt AVA. De gemeenteraadsfractie van AVA stelt daarom over de beslissing om mondkapjes verplicht te stellen in Amsterdam, vragen aan burgemeester Poppens.

Zo vraagt de partij zich af of de burgemeester van Amsterdam deze beslissing heeft genomen als burgemeester van Amsterdam of als voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland en of burgemeester Poppens het daar als vicevoorzitter van de Veiligheidsregio mee eens is. 'Als dit een besluit van de Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland is, gaat deze maatregel dan ook toegepast worden in Amstelveen en haar buurgemeenten', vraagt AVA zich verder af.

'Welke criteria zijn van toepassing betreffende verscherping van genoemde maatregelen, waar kunnen inwoners en ondernemers deze lezen en zo mogelijk verwachten? Bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen, de vrijdagmarkt, supermarkten, Stadshart, sportinstellingen, scholen, kinderdagverblijven en Horecabedrijven. En is de burgemeester voornemens deze zo nodig, in navolging van de horeca in Amsterdam, te sluiten?'

Ook wil AVA weten hoe de burgemeester zo nodig, de extra maatregelen denkt te gaan handhaven. 'Komt daar uit de Veiligheidsregio extra capaciteit voor beschikbaar?'
AVA vraagt zich ook af of de burgemeester ervan op de hoogte is dat het opleggen van een gezichtsmaskerplicht via de noodverordening mogelijk onrechtmatig is. 'Volgens professor Voerman is voor het opleggen van een dergelijke plicht namelijk een formele wet vereist, die thans ontbreekt. Als het opleggen van een dergelijke plicht onrechtmatig blijkt te zijn, zegt de burgemeester dan toe om zich tegen het opleggen van dergelijke plicht te verzetten?' aldus AVA.

De partij verzoekt ten slotte de burgemeester de vragen met spoed te beantwoorden, om raad, inwoners, instellingen en ondernemers van Amstelveen duidelijkheid te verschaffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie